Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher haalt uit naar ING. Aanleiding is een artikel in de Volkskrant donderdag waaruit blijkt dat veel uitzendkrachten door de bank aan de kant gezet worden. De bank zou vrezen hen anders na 1 juli de nieuwe ontslagvergoeding te moeten betalen.

Asscher stelt dat als waar is wat de Volkskrant meldt over een interne notitie van ING, hij dat “schandalig” vindt. “Wat is de moraal van een bank die een salarisverhoging voor de top verdedigt die in de miljoenen loopt en tegelijk de meest kwetsbare werknemers iedere zekerheid wil onthouden? Is dat uit te leggen aan medewerkers? Aan klanten?”, aldus de minister in een reactie.

Asscher heeft zich volgens ING echter uitgelaten “op basis van aannames en onjuiste informatie”, aldus de bank in een reactie.

Nieuw ontslagrecht per 1 juli

Asscher stelt dat de nieuwe Wet Werk en Zekerheid onder meer bedoeld is om ook mensen met een flexibel contract meer rechten te bieden. De nieuwe ontslagvergoeding (de ’transitievergoeding’) kan helpen om omscholing te financieren of om een inkomensdaling op te vangen. Na twee jaar bij een bedrijf komt een flexibele kracht in beginsel in aanmerking voor een vast contract.

Een uitzendkracht die na twee jaar aan de kant wordt gezet, krijgt dankzij de nieuwe wet twee derde maandsalaris mee. “Is dat zo onredelijk als je bedenkt dat aan de top een salarisverhoging van 28 procent blijkbaar noodzakelijk wordt geacht?”, vraagt Asscher zich af. “Ik snap de zorgen en de woede van de uitzendkrachten die dit ter ore is gekomen en roep werkgevers op te kiezen voor goed werkgeverschap en kwaliteit van werk. ING heeft nu de kans en de plicht te laten zien wel een financiële instelling te zijn die midden in de samenleving staat. Met respect voor alle werknemers – en voor de letter en de geest van de wet.”

ING kondigde vorig jaar een grootscheepse reorganisatie aan:  1.075 flexkrachten en 1.700 vaste krachten verliezen hun baan. Volgens de bank is er geen verband tussen "deze uitstroom'' en de nieuwe Wet Werk en Zekerheid, waarin de ontslagvergoeding is geregeld. ING zegt graag in gesprek te gaan met Asscher om een en ander toe te lichten.

Maximum ontslagvergoeding

Van werkgeverszijde is overigens een hoop kritiek op het nieuwe ontslagrecht, omdat die het juist lastiger zou maken om flexwerkers in dienst te houden vanwege de potentiële ontslagkosten.

Per 1 juli krijgen werknemers die langer dan twee jaar in dienst zijn geweest bij ontslag een zogenoemde ‘transitievergoeding’, als het initiatief voor ontslag bij de werkgever ligt. Bij ernstige verwijtbaarheid van de werknemer is er geen vergoeding.

De vergoeding wordt in principe opgebouwd met een derde maandsalaris per dienstjaar en een half maandsalaris voor de jaren dat iemand langer dan 10 jaar in dienst is.

Het maximum is echter 75 duizend euro en dat is lager dan in de oude regeling. Vraag is dus of het voor werkgevers aantrekkelijk is om geplande ontslagen in bepaalde gevallen op te sparen tot na 1 juli.

Lees ook deze artikelen op Z24: goedkoper ontslag vanaf 1 juli? Lang niet altijd en 6 dingen die je moet weten over het nieuwe ontslagrecht.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl